Nyt år - og nye tider for beboere og ansatte i HvidovreBo

Nyt år - og nye tider for beboere og ansatte i HvidovreBo

I flere afdelinger i HvidovreBo er huslejen ikke steget de seneste to år. Beboerne er tilfredse og de ansatte er blevet mere glade for deres arbejde. Sådan er status i dag efter at HvidovreBo har haft stort fokus på at effektivisere driften gennem de sidste tre år

Det er tirsdag middag. Regnen står ned på havnen i Hvidovre og det er hundekoldt. Ved roklubben er en gruppe mennesker samlet i træningstøj. De laver balanceøvelser med lukkede øjne som opvarmning til den næste times hård fysik træning med masser af grin og godt humør. De er alle sammen ansatte i HvidovreBo, der i forbindelse med en stor effektiviseringsplan også har sat fokus på de ansattes helbred og fysik. For effektiv drift handler ikke kun om omlægning af arbejdsrutiner og planlægning, men i høj grad også om sunde og raske medarbejdere, der har det godt. ”Udover at vi sætter fokus på sundhed, så er det jo også et sjovt afbræk i de ansattes hverdag. Jeg ved, at en fx har tabt 10 kg. og smidt 14 centimeter rundt om livet,” fortæller Ketty Gunne Sejbjerg, der erejendomsleder i HvidovreBo – og en del af motionsholdet. En anden deltager i dagens træning er Michael Brotoft: - ”Det er en super god ide,” puster han og fortsætter: ”Gymnastik holder mig i form og så giver det noget styrke til ryggen. Meget af mit arbejde er jo tunge løft. Sådan en omgang gymnastik giver også overskud. Når jeg kommer hjem, så falder jeg ikke helt sammen i stolen. Til sommer har vi talt om at køre Sjælsø Rundt allesammen.”

Skabte en del uro

Det er efterhånden et par år siden at HvidovreBo begyndte at tale om effektiv drift. Og snakken skabte i første omgang usikkerhed blandt de ansatte.

Henrik Andreasen, der er fællestillidsmand forklarer: ”Nogle har jo arbejdet her i over 30 år og været vant til at passe deres helt egne ting og områder. De nye udmeldinger betød, at vi skulle arbejde på kryds og tværs i alle afdelinger – og det skabte en del uro. Nogle var jo også i tvivl om de kunne påtage sig nye opgaver, og om de havde kompetencerne,” siger han. I dag er usikkerheden afløst af en høj grad af arbejdsglæde. Selv er Henrik sluppet af med en del administrativt arbejde foran pc’en til fordel for det han brænder for: Arbejdet med alt det grønne. ”Nu kan vi se ideen i den effektive drift: Vi arbejder sammen på kryds og tværs og så går det hurtigere. Fx hjælper alle til, når der skal klippes hæk og så tager det jo meget kortere tid.” Og det er Henriks kollega, Frans Sarauw enig i: - Før i tiden arbejdede vi i én eller to afdelinger. I dag er vi rundt i hele HvidovreBo. Og ved du hvad, det er faktisk meget rart at se noget nyt,” siger han.

Robotklippere sparer tid

Det er den tidligere regering og Kommunernes Landsforening, der har bedt alle landets boligorganisationer om at være mere effektive. En effektivitet der gerne skulle afspejle sig på huslejen hos beboerne. Og i HvidovreBo kan de sætte et flot flueben ved det ønske. ”Selv om vi først lige er kommet i gang, så har vi i flere afdelinger kunne holde huslejen i ro. Det er vi rigtig glade for. Vi har indkøbt en del nyt udstyr for at kunne effektivisere driften fx robotplæneklippere, el-hækkeklippere, el-cykler og en el-bil til de ansatte, så de hurtigt kan komme rundt mellem afdelingerne og meget mere. Men det har også været vigtigt for os at sige, at det her ikke er en spareøvelse vendt mod de ansatte. Ingen skulle miste deres job på det her. Men tiden som de ansatte har fået, ved fx ikke længere at skulle slå græs, skal bruges på andre opgaver som vi før har købt os til ude i byen. Der er eksempelvis en del arbejder medarbejderne selv håndtere idag, fremfor at ringe efter håndværkere. Og det sparer penge,” siger Palle Christensen, der er formand for HvidovreBo.

Flotte plæner

Men hvad siger beboerne egentlig til de nye tider? Marianne har boet i HvidovreBo siden 1972 med et par små afbræk: - ”Vi har den service, vi skal bruge. Når vi har brug for hjælp, så kommer de hurtigt fra ejendomskontoret. Og vores græsplæner har jo aldrig været flottere efter vi fik robotklippere. De kører jo hele tiden. Tidligere ringede vi til en varmemester, hvis der var problemer med vandet. Han skulle så finde en VVS’er der kunne komme. Nu ringer vi bare direkte - og de kommer med det samme,” siger Marianne og tilføjer: ”Nu er det jo også vores egne folk, der beskærer vores træer. Og før i tiden fik de alle sammen et ”gårdmandsklip” de blev beskåret ens – alle sammen. Nu har de ansatte været på kursus og lært, hvordan det skal gøres. Det betyder, at vi nu har nogle meget flotte æbletræer.” En anden beboer, Betty, deler også Mariannes glæde over de nye tider: - ”Aldrig har vores grønne områder stået så flot. Før tiden steg vores husleje jo også meget, når vi fik lavet nye ting. Det sker ikke mere. Vi har fx fået nye døre og vinduer uden at det har kostet os en krone ekstra i husleje. At alting var bedre i gamle dage, er en skrøne. Alt er bedre i dag,” smiler hun.

Af Kenneth Wöhlisfelt

Frans Sarauw og Henrik Andreasen var begge lidt skeptiske, da man i HvidovreBo begyndte at tale om effektiv drift. I dag er smilet stort og det samme er arbejdsglæden.

Frans Sarauw og Henrik Andreasen var begge lidt skeptiske, da man i HvidovreBo begyndte at tale om effektiv drift. I dag er smilet stort og det samme er arbejdsglæden.

Fællestræning på havnen for medarbejderne før dagens arbejde går i gang.

Fællestræning på havnen for medarbejderne før dagens arbejde går i gang.

Betty og Marianne har boet i HvidovreBo i mange år og føler sig godt tilpasse og glæder sig over at der er kommet styr på økonomien.

Betty og Marianne har boet i HvidovreBo i mange år og føler sig godt tilpasse og glæder sig over at der er kommet styr på økonomien.

Palle Christensen er formand for HvidovreBo og glæder sig over at boligselskabet har fået fokus på driften til gavn for medarbejderne, beboerne og økonomien.

Palle Christensen er formand for HvidovreBo og glæder sig over at boligselskabet har fået fokus på driften til gavn for medarbejderne, beboerne og økonomien.

menu
menu