Nyt initiativ skal få de ældre til at styrketræne

Nyt initiativ skal få de ældre til at styrketræne

Muskler er en vigtig byggeklods for et godt ældreliv. Derfor vil nyt initiativ have de ældre til at løfte vægte

Med årene bliver det sværere at tage trapperne op til 3. sal eller slæbe bæreposerne hjem fra supermarkedet.

Derfor vil “SeniorFit” have de ældre i styrkecenteret

- Dagligdagen bliver simpelthen lettere, jo større muskelmasse man har, siger Morten Hjulmand, som sammen med Jonas Lindberg netop har startet projektet op med støtte fra Hvidovre kommunes sundhedspulje.

Mange ældre taber nemlig muskelstyrke, fordi der er blevet skruet ned for aktiviteterne.

Og selvom styrketræning måske lyder som en træningsform for den yngre generation, så understreger projektansvarlig Morten Hjulmand, hvor vigtigt musklerne er for de ældre:

- Tab af muskelstyrke er tæt forbundet med tab af funktion. Så derfor er musklerne simpelthen en forudsætning for at kunne opretholde et uafhængigt ældreliv. Det handler blandt andet om selv at kunne bære indkøbsposerne, klare cyklen op ad bakkerne og være ekstra modstandsdygtig i tilfælde af sygdom, siger han.

De to projektudviklere har en kandidatgrad i idræt og ernæring fra Københavns Universitet. Her har de især beskæftiget sig med, hvad kost og styrketræning betyder for ældres sundhed og funktionsniveau.

- En ugentlig træningssession kan være med til at øge styrke og muskelmasse og kan være nok til at ældre kan opleve et forbedret funktionsniveau i dagligdagen, hvis træningen gentages uge efter uge.

SeniorFit vil have én ugentlig træning. Derudover vil der løbende være kostråd og sundhedstjek (kolesterol- og blodsukkermåling, blodtryk samt diverse styrketest.), så deltagerne kan se deres individuelle udvikling.

Til trods for sundhedstjek og hård træning handler det i høj grad også om det sociale, siger Morten Hjulmand

- Flere af deltagerne fra vores forskningsprojekt har knyttet gode sociale bånd og mødes uden for træningslokalet, hvilket vi i SeniorFit vil forsøge at facilitere i større grad end man har mulighed for i et forskningsprojekt. Vi oplever også at deltagerne, efter forsøgets ophør, i fællesskab har opsøgt andre træningsmuligheder, da de ønsker at bevare kontakten med hinanden og selvfølgelig fortsætte den gode træning. Holdet starter op til september med plads til 20 deltagere.

Fakta

Hvis du er interesseret i at høre mere om SeniorFit, så er der introduktionsmøde mandag d. 13 august kl. 14 i teatersalen i Frihedens Idrætscenter. Her vil Morten Hjulmand og Jonas Lindberg holde et kort foredrag omkring styrketræning og kost og dets gavnlige effekter på ældres almene sundhed, samt gå i detaljer med hvad du som deltager får hos SeniorFit. Hvis du har spørgsmål, kan Morten Hjulmand kontaktes på tlf. 20 91 97 04 eller mortenhjulmand1@gmail.com.

menu
menu