Over 400 skoleelever klar til at hoppe i det iskolde vand

Over 400 skoleelever klar til
at hoppe i det iskolde vand

En invitation til skoleeleverne, - og et nyt initiativ fra Hvidovre Ungdomsskole, der også får bygget egen sauna ved Hvidovre strand

De er klar til en fordobling af antallet af unge vinterbadere i Hvidovre Ungdomsskole i uge 49-50. Efter kæmpesuccesen med skolens vinterbadning i fjor, er tilbuddet udvidet fra 200 til i år at omfatte over 400 elever fra folkeskolernes 6.-10. klasser. Det løber af stablen i de to første uger af december.

Friluftslærer Christian Nielsen erkender at det var ment som et forsøg, da Ungdomsskolen sidste vinter testede, om Hvidovres folkeskoler var friske på en tur i det iskolde vand.

De var i den grad friske! Ungdomsskolen blev overmandet af tilmeldinger. Flere end 200 elever og lærere tog imod udfordringen, og hoppede i det iskolde vand ved en snedækket Hvidovre Strand. Faktisk var det så stor en succes, at 200 pladser ikke var nok. Ungdomsskolen måtte sige nej til mindst lige så mange. Derfor er kapaciteten fordoblet i år, og Ungdomsskolen kører aktiviteten i to uger i stedet for een og øger kapaciteten fra 10 til 22 klasser, svarende til over 400 elever. Derudover står der igen i år flere klasser på venteliste til en tur i bølgen.

Får egen sauna

Ungdomsskoleinspektør Lasse Johansson fortæller, at som noget nyt har Ungdomsskolen projekteret egen sauna, som er udviklet og bygget i samarbejde med lokale håndværkere. Ungdomsskolens unge under 18 år vil jo også gerne i sauna efter et vinterbad. Saunaen placeres ned til Hvidovre Strand, og eleverne klæder om til badetøj i to lavvu-telte med tørt gulv.

- Der er tale om en mobilsauna, som ud over ved vinterbadning også skal indgå i mange andre af Ungdomsskolens friluftsaktiviteter tilføjer Lasse Johansson.

Han har samme med friluftslærer Christian Nielsen projekteret mobilsaunaen, som er videreudviklet og bygget i samarbejde med de lokale håndværkere J.A. Tømrer & Snedkerfirma og skorstensfejermester March Appelt Nielsen.

Mobilsaunaen er indrettet som en almindelig sauna med nåletræsbeklædning og asketræsbænke til 10-12 elever. Indretningen er spækket med knowhow og er lavet efter alle regler omkring brandsikkerhed, røgafgang, ventilation mv. Tømrerne lavede mobilsaunaen med ekstra isolering og tryghedsskabende vinduer i begge sider og i døren. Alle skal være trygge, ingen skal få klaustrofobi, selvom man sidder tæt i saunaen. Erfaringerne er, at saunaen snildt når op på 75 grader og mere.

Den er med vilje brændefyret i stedet for med el. Ungdomsskoleinspektør Lasse Johansson forklarer, at det er fordi Ungdomsskolen har fokus på, at alle situationer skal have maksimal aktivitet og ny læring for eleverne. Der er mest aktivitet og læring med en brændefyret saunaovn, for her kan eleverne “suge læring” ved at flække brænde sikkerhedsmæssigt udenfor og ved at fyre korrekt indenfor.

- Eleverne lærer også noget, når de sidder i saunaen ved Hvidovre Strand og varmer op til det kolde gys, forklarer Christian Nielsen, der forklarer eleverne om alle de fysiologiske reaktioner i kroppen, når man varmes op og derefter hopper i iskoldt vand. Sådan gør Ungdomsskolen alle situationer til læringssituationer.

Lasse Johansson slutter med et ønske om, at mange unge med Ungdomsskolens vinterbadning får lyst til mere af Hvidovres dejlige natur - og at flest muligt fortsætter i foreningsfællesskaber som voksne.

m-

Ungdomsskolen byder igen på vinterbadning på Hvidovre strand for eleverne.

Ungdomsskolen byder igen på vinterbadning på Hvidovre strand for eleverne.

menu
menu