På tur med Børnehuset Cassiopeia

På tur med Børnehuset Cassiopeia

Børnene i Børnehuset Cassiopeia i Hvidovre kommer på tur mindst en gang om ugen, men en tom pengekasse hos institutionens støtteforening, sætter tiltaget i fare

- Henning vil du ikke godt skrue op, lyder det fra børnene i bussen. Hvorefter “...falderi og faldera, hvis nogen spø’r...”, lyder ud af højtalerne " mens børnene skråler med på sangen fra Jeg er en papegøje-CD'en.

Børnene sidder i deres gule veste, hvor der står “SE MIG” på, og er spændte på dagens tur. Børnene fra Børnehuset Cassiopeia skal nemlig på tur i institutionens bus, som de kommer omtrent en gang om ugen i mindre grupper på ca. 15 børn. I dag er der 14 børn med, og de skal med pædagogerne Henning Nyborg og Patrick Markussen til Bøllemosen nord for København.

- Vi kommer ud og lærer om naturen, og kommer nogle steder som vi normalt ikke ville gøre med bussen. Der er ca. 75 børn der kommer ud hver uge i denne bus, og vi kommer endda også af sted med vuggestuebørnene, forklarer Henning Nyborg om bustiltaget.

Henning Nyborg er uddannet pædagog og chauffør, og har de sidste 10 år kørt børnene fra Børnehuset Cassiopeia på tur, mens Patrick Markussen har været ansat en måned. Begge ser de det, som givende at komme ud med børnene.

- Det er en gave, hvis man får gang i deres motorik tidligt, som vi gør, når de kommer ud. Jo bedre de er motorisk, jo bedre og hurtigere bliver de til sprog og til at danne relationer, forklarer Patrick Markussen.

Men pengekassen er nu ved at være tom hos den frivillige forening Cassiopeia’s Venner som finansierer turbussen.

- Der mangler 35.000 om året, så vi kan betale benzin, syn, chaufføruddannelser og vejhjælp, forklarer Henning Nyborg i bussen.

Arbejder for at samle penge ind

Og derfor er en indsamling nu i gang, målet er at samle så mange penge ind, at bussen kan rulle to år mere.

Line Petersen der er medlem af forældrebestyrelsen, forklarer at pengene fra en tidligere kampagne er brugt op, og en ny kampagne derfor er i fuld gang.

- Vi har fået vores første sponsorat på 5.000 kr., men der er desværre lang vej til de 70.000 kr, som det vil koste, at holde bussen kørende de næste to år, forklarer hun i en sms til avisen.

Og uddyber, at der er stor opbakning fra forældrene, og at der for nogle uger siden blev samlet penge ind ved en sommerfest.

- Derudover er der samlet ca. 12.000 kroner ind blandt forældrene til børn i institutionen - hvilket er ret flot og viser den store opbakning til busordningen.

Men foreningen er endnu flere tusinde kroner fra målet.

Træner finmotorik ved madlavning

Så snart bussen er kommet frem, og børnene er gået hen til naturlegepladsen ved Bøllemosen, starter Henning Nyborg bålet, og kyllingebøfferne bliver stegt på en kæmpe pande over åbent ild. Bålet har børnene også hjulpet med, de får lov til at hjælpe med alt hvad de kan...

- Vi træner også det finmotoriske, så hjælper de med at skære agurk og tomater, så de også føler, at de har et formål, forklarer Patrick Markussen.

Og de gør det med glæde, og selvom et enkelt barn, når at skære sig i lidt i fingeren er der ingen tårer. Der puttes bare et plaster på, også er alt godt igen...

Kyllingeburgere og salamandere

Mens frokosten af kyllingeburgere bliver indtaget, kan fuglenes fløjten høres i baggrunden, og børnene sidder med et smil og spiser.

Efter frokosten er børnene klar til leg - og stiller sig pænt en efter en klar til at få solcreme på. Da alle er blevet godt indsmurt, så er det fisketid.

- Nu skal vi ned og fange salamandere, siger Patrick.

Og når man spørger børnene hvad de synes er sjovest på tur, så er det udover “bussen”,

- At fange haletudser, svarer de i kor.

Selvom børnene dog skal prøve at fange salamandere i dag, er de stadig glade. Og herefter går alle i samlet flok ned mod Bøllemosen med fiskenettene.

Patrick Markussen fortæller, at man træner mange aspekter hos børnene, når de er på tur i naturen.

- Man skal koncentrere sig, når man ligger og prøver at fange salamandere. Og så får man trænet motorikken, så man ikke får overbalance.

Børnene skal nemlig som en sikkerhedsforanstaltning altid ligge ned, når de er tæt på kanten af broen, så de ikke ryger i vandet.

Og børnene er enige om, at det er sjovt.

- Vandet er sort som chokolade, udbryder børnene, mens de ligger på kajen og prøver at fange salamander, nogen mere tålmodige end andre.

Henning Nyborg, der i en hurtig vending betegner sig selv som institutionens Justin Bieber, på grund af kendisfaktoren, idet alle børnene kommer ud og køre med ham, og derfor altid hilser på ham, forklarer:

- De lærer om naturen, hvad de kan spise, og hvordan vi passer på den. Nogle gange har vi også lavet brændenælde suppe. Det er jo skidesjovt, fortæller Henning Nyborg begejstret og fortsætter

- I dag når, man snakker om bæredygtighed, så giver det så meget mening, - at de lærer at bruge naturen.

Efter lidt tid, hvor der ikke er fanget nogle salamandere, er klokken ved at være mange, turbørnene og pædaogerne, skal derfor hjem. Der traskes derfor med friske skridt gennem nåleskoven, hvor grene og net bliver slæbt med. Henning Nyborg, håber at bussen kan fortsætte:

- Det er en anden måde for børnene, at opleve verden på, og lære om hvem de selv er og deres egne grænser.

På vej hjem er børnene trætte, og en efter en falder de i søvn, til endnu en sang fra Jeg er en papegøje-CD'en.

np

Børnene koncentreret i gang med at fiske efter salamandere.

Børnene koncentreret i gang med at fiske efter salamandere.

Børnene trasker hjem til bussen gennem nåleskoven.

Børnene trasker hjem til bussen gennem nåleskoven.

Pædagogen Henning Nyborg, vil ikke give op på at fange salamandere.

Pædagogen Henning Nyborg, vil ikke give op på at fange salamandere.

Børnene går fra naturlegepladsen hen til Bøllemosen, i et hjemmelavet "futtog".

Børnene går fra naturlegepladsen hen til Bøllemosen, i et hjemmelavet "futtog".

Igennem nåleskoven på vej hjem

Igennem nåleskoven på vej hjem

Dagens frokost: Kyllingeburger

Dagens frokost: Kyllingeburger

Børn og voksne i gang med at fiske.

Børn og voksne i gang med at fiske.

Børnene på vej mod naturlegepladsen.

Børnene på vej mod naturlegepladsen.

Dagens kyllingeburgere bliver grillet på åben ild.

Dagens kyllingeburgere bliver grillet på åben ild.

Børnene snitter grøntsagerne til burgerne.

Børnene snitter grøntsagerne til burgerne.

menu
menu