Selv spildevandet bliver renset

Selv spildevandet bliver renset

Som det første undervognsbehandlingscenter i Danmark har AutoCenter København på Avedøre Holme i Hvidovre fået installeret et biologisk anlæg til at rense de 400.000 liter spildevand, som kommer fra afvaskning af undervogn og lak i forbindelse med rustbeskyttelse af 2.000 biler årligt. Spildevandsanlægget er indført for at leve op til myndighedernes strenge miljøkrav.

De fleste udbydere af undervognsbehandling kan bryste sig af at anvende miljøvenlige midler til at rustbeskytte biler med. Sådan er det også hos AutoCenter Københavns Dinitrol-center på Avedøre Holme, som tilbyder undervognsbehandling med brug af naturlig voks tilsat et minimum af opløsningsmidler.

Men det store værksted på Stamholmen 111 i Hvidovre har en særlig miljøfordel, som ingen andre danske undervognsbehandlere kan matche. Autocentret har nemlig fået installeret et såkaldt Biokube vandrensningsanlæg, fordi Hvidovre kommune er skrappe med ikke at ville tillade særligt meget olie i spildevandet.

Renser 400.000 liter

Biokube-anlægget renser de cirka 200 liter spildevand, som kommer hver gang, en bil bliver rustbeskyttet. Dels skal bilens undervogn afvaskes grundigt for skidt og snavs, inden voksblandingen sprøjtes på for at hindre fremtidig rustdannelse. Dels skal overskydende sprøjtestøv på bilens lakerede dele bortvaskes efter endt undervognsbehandlingen.

Eftersom Dinitrol-centret undervognsbehandler omkring 2.000 biler om året, bliver det til 400.000 liter spildevand årligt.

I forvejen har AutoCenter København allerede minimeret mængden af spildevand ved at dække bilens lak med en meget tynd plastfilm, som trækkes af efter endt undervognsbehandling, så der ikke er så meget sprøjtestof, som skal vaskes af lakken.

- For AutoCenter København er det ikke kun vigtigt at levere kvalitetsarbejde men også at gøre det så klimavenligt som muligt. Derfor bruger vi meget gerne de nyeste metoder og teknologier til gavn for miljøet, siger indehaveren Christian Buhelt.

Højtrykspuling skaber meget små oliedråber

Det særlige ved spildevand fra undervognsbehandling er, at oliedråberne er meget små, fordi afvaskningen foregår med højtryksspuler, ligesom der er sæberester og snavs i spildevandet. Derfor kan man ikke bare bruge en almindelig bundfældningstank, hvor vandet synker til bunds og olien flyder ovenpå.

I stedet sørger bakterier i det biologiske Biokube-anlæg for at spise de organiske materialer i spildevandet. Og når bakterierne dør, binder de meget små oliedråber sig til de døde bakterier, som bundfælder sig som slam og dermed kan fjernes fra beholderen og køres på deponi.

Slutresultatet er, at der er meget få oliepartikler i det spildevand, som Dinitrol-centret leder ud i Hvidovre kommunes kloakker.

Hvidovre Kommunes spildevandskontrollant var i øvrigt så begejstret for effekten af vandrensningsanlægget, som jo er det første hos et rustbeskyttelsescenter i Danmark, at denne efter det første kontrolbesøg bad om at måtte fremvise anlægget for flere kollegaer.

AutoCenter København har ligeledes et Dinitrol-center på Mesterlodden i Gentofte, hvor der meget snart bliver installeret et tilsvarende anlæg til spildevandsrensning.

AutoCenter København er en såkaldt fri værkstedskæde. De 80 ansatte udfører alle typer reparationer og servicerer alle bilmærker på de fire værksteder, der ligger på henholdsvis Avedøre Holme, Gungevej i Hvidovre, Mesterlodden i Gentofte og Højvangen i Fredensborg. Værkstederne bliver løbende testet og kvalitetsgodkendt på en lang række parametre.

menu
menu