Selvfølgelig skal kommunens penge ikke gå til fusk og snyd!

Selvfølgelig skal kommunens penge ikke gå til fusk og snyd!

Men hvor god er kontrollen?

For over et halvt år siden, spurgte vi i SF ind til kontrolindsatsen af de sociale klausuler som vi har fået tilkæmpet her i kommunen. Sociale klausuler der skal sikre at arbejdet bliver udført på ordentlige løn- og arbejdsforhold, og modvirke social dumping. For vi var nysgerrig på, om kontrolindsatsen virker. Lige før sommerferien fik vi svar, og i stedet for at blive beroliget om at kontrolindsatsen virker, så affødte det bare endnu flere spørgsmål.

For man har i den forgangne kontrolperiode kontrolleret tre, ja du læste rigtigt, tre firmaer.

Man fandt fejl hos de to, altså 66 % af tilfældene. Desværre er det ikke specificeret hvilke fejl der er tale om. Er det manglende løn, er det snyd med tillæg, eller kunne det være manglende ansættelser af lærlinge og elever?

For os i SF virker det mærkeligt, at man ikke kontrollerer noget mere, eller aktivt bruger den hotline man også har oprettet, når den nu viser sig at finde fejl i to ud af tre tilfælde.

Derudover har man kun kontrolleret en meget lille del af det kommunale udbud, eksempelvis har man aldrig haft kontrol af byggerier, i nogen af de syv år hvor kontrolindsatsen har været aktiv.

Kommunen udliciterer og sender enorme kontrakter, med tilhørende betaling, i udbud hvert år. Derfor har kommunen også en særlig forpligtigelse til at sikre, at der ikke bliver lavet fusk og snyd med borgernes penge. Et konkret forslag kunne være at kigge mod Københavns kommune, der har sit eget kontrolteam, og som i en enkelt sag alene, har tilkæmpet en kvart million i manglende lønudbetaling til arbejderne.

Rasmus Henriksen Elektriker Bestyrelsesmedlem SF Hvidovre

menu
menu