Søde weekendvaner, er også hverdag – er du for sød?

Søde weekendvaner, er også hverdag – er du for sød?

Hvidovre Kommune er test-kommune for forskningsprojektet ”Er du for sød?”, som skal hjælpe børnefamilier med at få et mere balanceret indtag af søde sager og drikke

Danskerne er verdensmestre i at spise slik. Faktisk spiser danske børn op til fem gange så mange søde sager (som f.eks. slik, kiks og is) og søde drikke (som sodavand, iste og saftevand), som der er plads til i en sund kost.

Det forsøger Tand- og Sundhedsplejen i Hvidovre nu at rette op på i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet. Gennem projekt ”Er du for sød?” vil de lokale sundhedsplejersker give mere end 150 børn fra en række udvalgte 0.-klasser og deres familier mere viden samt flere tommelfingerregler og redskaber til at ændre de søde vaner. Projektets mål er at skubbe lidt til den klassiske, danske hyggekultur, hvor hygge ofte kædes sammen med søde sager og skabe en bedre balance mellem det søde og det sunde.

Sundhedsplejerske Sannie Gøtze fra Avedøre skole forklarer:

– Børns mad er byggesten til at udvikle en sund krop. Hvis en al for stor del af maden er søde sager og søde drikke, får de ikke nok af de sunde ting som frugt og grønt, fuldkornsprodukter og mælk – og det er jo den type mad, der skal til for at være et sundt barn og have overskud til hverdagen.

Indsatsen er rettet mod de yngste indskolingsbørn, fordi forskning peger på, at kostvaner, der grundlægges i barndommen, sandsynligvis bliver taget med senere i livet. Det kan Sannie Gøtze nikke genkendende til:

– Vi kan tydeligt se det på kostvanerne i udskolingsklasserne, men de her søde vaner starter jo allerede hos de små...

Projekt ”Er du for sød?” er støttet af Nordea-fonden og kører det næste halve år på seks skoler i Hvidovre: Langhøjskolen, Engstrandskolen, Risbjergskolen, Gungehusskolen, Avedøre Skole og Frydenhøjskolen. Mere end 150 børn er med i projektet, og mens sundhedsplejerskerne taler med familierne, følger de lokale børnetandlæger og tandplejere opmærksomt med fra sidelinjen. De søde vaner er nemlig også et stort problem i deres arbejde.

Ifølge tandplejer Malene Theisen fra Tandplejecenteret Enghøj er der uden tvivl for mange søde sager i børnenes kost.

– Vi har rigtig mange børn med huller og begyndende huller i mælketænderne – også allerede i 0. klasse. Det er også i den alder, hvor man får seks-årstanden, som er den første blivende voksen-kindtand. Derfor er det ekstra vigtigt, at der ikke kommer huller.

Fagfolkene oplever, også at madpakker, bliver lidt for søde.

– Børnene stopper med at få mad i daginstitutionerne og forældrene skal til at give dem madpakke med, når de starter i skole, og der kommer ofte søde ting i madkassen, siger Malene Theisen.

Sannie Gøtze supplerer:

– Vi ser mange søde ting i madpakken, f.eks. kiks og myslibarer. Børnene mangler den sunde mad, som skal give dem ”den lange energi” i løbet af dagen...

Madkasserne er dog ikke det primære mål for indsatsen, for meget tyder på, at det er weekendens søde vaner, der er værst i det samlede regnskab. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at det særligt er på fredage og i weekenden, at der bliver spist meget slik, chokolade og kage og drukket store mængder sodavand – ikke mindst blandt børn og unge. Deres indtag af slik, chokolade og kager i weekenden er steget med 25% siden 2005. Derfor vil det også kunne give en stor positiv forandring, hvis det kan lykkes at hjælpe børnefamilierne til en mindre sød hyggekultur.

menu
menu