Sommerluk for varmen nu og spar 1.000 kroner

Sommerluk for varmen nu 
og spar 1.000 kroner

En familie i en villa kan typisk spare ca. 1.000 kroner på varmeregningen ved at sommerlukke varmeanlægget. Det kræver blot et drej på sommerventilen at sende anlægget på ferie - og det kan med fordel være nu her midt i maj.

En typisk villa med fjernvarme kan i gennemsnit spare mellem tre og fem procent på energiregningen ved at sommerlukke varmeanlægget.

Da næsten alle husstande i København opvarmes med fjernvarme, er der et stort potentiale for besparelser. Alene i Hovedstadsområdet, hvor HOFOR leverer fjernvarmen, svarer det til, at kunderne kunne spare op mod 70 mio. kroner, hvis alle sommerlukkede. Og en gennemsnitlig villafamilie kan spare ca. 1000 kroner om året.

Så i denne tid, hvor de lunere temperaturer udenfor for alvor har meldt sig, er det en god ide at gå en tur i varmekælderen og få sommerlukket varmeanlægget.

- De fleste lukker nu her for varmen i deres radiatorer, men hvis du kun lukker for radiatorerne i huset og glemmer at lukke for sommerventilen på varmeanlægget, cirkulerer der stadig vand rundt i systemet, og dét koster på din varmeregning. Det kan sammenlignes lidt med en bil, der står i tomgang. Den energi, der bliver brugt på det, får man jo ikke gavn af, og det koster unødigt på regningen, siger Carsten Nielsen, energirådgiver i HOFOR, der leverer fjernvarme til hele hovedstadsområdet.

Derfor vil HOFOR gerne minde villaejere om, at det er en rigtig god ide at sommerlukke varmeanlægget, på samme måde som man slukker for motoren i bilen, når man ikke bruger den.

Det er ikke nok kun at lukke radiatorer Det kan godt betale sig at give varmeanlægget ferie for sommeren, for en villafamilie kan typisk spare 3-5 procent på den årlige varmeregning alene ved at huske at sommerlukke deres varmeanlæg.

- Vi plejer at sige, at midt i maj er en god tid at sommerlukke, for nu her midt i maj plejer foråret at have bidt sig fast, og derfor behøver man hverken have tændt for radiatorerne eller varmeanlægget, siger Carsten Nielsen.

Det tager kun 5 minutter Husker du at sommerlukke anlægget, er der ikke kun penge at spare men også CO2. Ud over at spare cirka 1.000 kroner på varmebudgettet, kan en villafamilie også glæde sig over, at de mindsker deres CO2-udslip med omkring 100 kilo om året.

- Og det tager som hovedregel kun fem minutter at finde sommerventilen, lukke for den og efterfølgende slukke for cirkulationspumpen på fjernvarmeanlægget - så har anlægget fået ferie. De få minutters indsats kan du så veksle til sjove ferieaktiviteter for hele familien eller masser af is hele sommeren, siger Carsten Nielsen.

Sådan sommerlukker du

Det er nemt at sende sit fjernvarmeanlæg på ferie:

Luk for anlæggets sommerventil. Sluk for cirkulationspumpen. Tænd kort for cirkulationspumpen et par gange om sommeren, så den ikke "sætter sig fast".

menu
menu