Sonja fik hjælp til at tackle hverdagen som pårørende

Sonja fik hjælp til at tackle hverdagen som pårørende

Hvidovre sundhedscenters tilbud til pårørende

Det kan være hårdt at være pårørende til en person med en alvorlig sygdom. Hverdagen bliver vendt op og ned, og det stiller store krav, ikke mindst til samvittigheden.

Det kender Sonja alt til – hendes mand gennem 57 år, Ib, lever med prostatakræft, og på parrets bryllupsdag i 2013 fik han konstateret Alzheimers.

– Hans hukommelse er blevet meget dårligere det sidste år. Han glemmer fx navnene på vores børnebørn. Det er frustrerende for ham.

Sådan fortæller Sonja, der nu er 76 år og pensioneret pædagog og som ung mangeårig medhjælper i sin mands gulvlæggervirksomhed.

Den dårlige samvittighed

I starten gik det fint, men det blev sværere for Sonja at passe ordentligt på ægtefællen hjemme i lejligheden. Han skulle have hjælp til det meste, og det er hårdt, når man ikke er helt ung længere.

Da Ib sidste år fik en blodprop, var tiden så inde til at flytte, og han fik plads på den midlertidige døgnrehabilitering Svendebjerghave. Men samvittigheden nagede, for Sonja ønskede stadig at have ham derhjemme, og da hun så Hvidovre Sundhedscenters pjece for et nystartet pårørendekursus, sprang hun til. Og det har hun ikke fortrudt.

– Det var så rart at komme ud og tale med andre. Vennekredsen er jo skrumpet ind med årene, det er kun nogle få, der hænger ved. Og det var tydeligt, at de andre også havde brug for nogen at snakke med.

Du er pårørende, ikke sygeplejer

Gennem kurset har Sonja fået et helt andet syn på at være pårørende. Hun har fået et indblik i, hvordan andre tackler at være pårørende, og hun kunne hjælpe de andre med gode råd ud fra sine erfaringer.

- Jeg har lært, at man er nødt til at lægge følelserne lidt væk og sige til sig selv: Du er pårørende, ikke sygeplejer. Hvis du ikke passer på dig selv, er det svært at være noget for andre. Det har været en stor hjælp at slippe for den dårlige samvittighed – for jeg kan ikke holde til at passe ham alene. Der var en kvinde, lidt yngre end mig selv, som havde en dement mand derhjemme, og hun oplevede det samme, så der kunne vi tale sammen og hjælpe hinanden.

Mærk efter og læg planer

En vigtig del af kurset handler om at lægge planer, og så følge op. Sonja ville gerne, som flere af de andre deltagere, gå flere ture og være mere fysisk aktiv, og så var der et gør det selv-projekt, de havde talt om derhjemme:

– Jeg har længe villet male mit køkken, og det lykkedes. Det var en god oplevelse. Men det gjorde ikke noget, hvis planerne gik i vasken – det vigtigste var at komme i gang. Jeg vil også gerne have flyttet rundt inde i soveværelset, når nu min mand ikke er hjemme mere. Det er ikke sket endnu, men det skal nok lykkes.

På kurset lærte de desuden, hvordan man giver sig tid til at slappe af. Alle fik en bog, som de også har fået med sig hjem. Artikeloplæg til Hvidovre Avis Hvidovre Kommune, december 2020

– Det var næsten som meditation, hvor man skulle fokusere på vejrtrækningen og mærke efter i alle dele af kroppen. Vi lærte også teknikker til at falde i søvn om aftenen, fx ved at lægge hånden på brystet og tage nogle dybe indåndinger. Det virkede, fortæller Sonja.

Der var 14 deltagere på pårørendekurset til at starte med, men allerede efter fjerde møde, blev det stoppet pga. corona. Da kurset blev genoptaget i september, var mange desværre faldet fra, og til sidst var de kun tre tilbage.

– Det var rigtig ærgerligt. Det var virkelig godt, og med nogle fantastisk kompetente undervisere. Og jeg ville gerne have bevaret kontakten med flere af de andre, slutter Sonja.

I maj i år sluttede Ibs rehabiliteringsforløb på Svendebjerghave, og i dag bor Sonjas mand på plejecentret Søvangsgården.

Kurset "Lær at tackle hverdagen som pårørende"

Sundhedscentrets kursus for pårørende: ”LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende” er gratis at deltage i, og det løber over syv tirsdage, kl. 17-19.30. Første kursusgang er den 9. februar 2021.

Kurset er for alle voksne pårørende i Hvidovre Kommune, uanset hvilken diagnose eller nedsat funktionsniveau, deres nærmeste har. Som pårørende får du konkrete redskaber til at passe på dig selv, og kurset er en vekselvirkning mellem oplæg, øvelser og erfaringsudveksling.

Du kan læse mere om kurset, der også udbydes i andre kommuner, på laerattackle.dk.

Vil du vide mere, kan du også kontakte pårørendekoordinator i Hvidovre Sundhedscenter Vibeke Laursen på tlf. 41 85 03 57.

menu
menu