Svamp har taget livet af et af byens ældste træer

Svamp har taget livet af et af byens ældste træer

Den 150 år gamle Ask ved Hvidovre Kirke er ikke mere

Træer kan blive gamle. Det er ikke usædvanligt at træer kan blive flere hundreder år. Et af Hvidovres ældste træer er en smuk, stort Ask, som siden 1800-tallet har stået på Rytterskolen og tronet over pladsen ved Hvidovre Kirke.

Men det er slut nu. For træet har fået svamp og udgør en sikkerhedsrisiko, idet den første og bedste storm ganske enkelt kan vælte træet.

Derfor har Vej og Park i Hvidovre Kommune været nødsaget til at få fældet træet.

– Det er bestemt ikke med vores gode vilje, at vi lader det flotte og gamle træ ved Rytterskolen lade livet. Men vi har løbende fået vurderet træet af en ekstern fagekspert, og hans seneste rapport var alarmerende. Her vurderede han nemlig, at træets tilstand var så dårlig, og det risikerede at vælte når som helst. Det kan vi selvfølgelig ikke sidde overhørig. Vi kan jo ikke risikere, at træet vælter og forvolder skade på mennesker eller materiel, siger Kurt Nielsen, der er driftsleder i Vej og Park.

Træet, som ifølge eksperter i hvert fald er 150 år gammelt, er ramt af kulsvamp, hvilket er en af de farligste svampe, som et træ kan blive ramt af. Samtidigt er træet blevet hult og bundløst. Træets sider, som er det eneste der holder det hule træ, er kun mellem 3 og 8 cm tykt. I den hule stamme vokser der desuden kulsvamp, som er rodfordærvende.

Efter den grundige vurdering af træets tilstand tøvede Vej og Park ikke med at få iværksat fældningen af træet, der har stået og prydet ved Rytterskolen til skue for ikke mindst kirkegængerne igennem mange generationer.

– Vi har en forpligtelse til at holde et vågent øje med vores træer, som står rundt om på kommunens arealer. Levetiden er jo desværre begrænset og sygdom kan tage livet af selv de flotteste træer. Og når et træ først er blevet ramt af kulsvamp, så kan det ikke overleve, men til gengæld kan det udgøre en risiko for de forbipasserende, da det kan vælte ved et kraftigt blæsevejr, siger Kurt Nielsen.

Arbejdet med at fælde træet ved Rytterskolen gik i gang i fredags, hvor toppen blev skåret væk. I denne uge fortsætter arbejdet med stammen.

Her er træfælderne netop gået i gang med motorsaven.

Her er træfælderne netop gået i gang med motorsaven.

menu
menu