Tag en tur rundt i Avedøre

Tag en tur rundt i Avedøre

Et turforslag til Hvidovre-familierne fra JENS FREDERIK JØRGENSEN, formand for Hvidovre Lokalhistoriske Selskab:

En sommerdag er en tur på cykel eller til fods i Avedøre en tur gennem lokalhistorien fra landsbytiden og frem til i dag.

Avedøre Landsby har stadig meget af det, der hørte landsbyen til. I Smøgen findes den gamle skole [1] fra 1781. I dag er det landsbylaugets fælleshus. Ved den krogede Storegade og op ad gadekæret ligger det lille hus, hvor landsbyens sprøjte [2] stod. Området omkring gadekæret [3] er en blomstrende oase med åkander, hejre, ænder, stauder og sommerplanter. Her kunne den medbragte kaffe passende nydes, mens gadekæret og dets omgivelser også nydes.

Så kunne turen fortsætte ud til Vestvolden [4]. Den nye jernbane er et kig ind i fremtiden. Banen åbner i år.

Lad turen gå mod syd. Den røde landminebarak [5] er udgangspunkt for børnenes aktiviteter på Befæstningsdagen - hvert år den sidste søndag i september. Gå en tur op på volden lige syd for barakken og se kanalen og nogle af de militære anlæg. Bemærk den restaurerede militærbro over kanalen.

Lige efter Stationsbyen findes inde i bevoksningen op ad cykelbanen “Kronen” fundamenterne fra Paradislejren [6], som var forløberen for Avedørelejren.

Så lidt tilbage igen ad Vestvoldsstien og ind i den over 40 år gamle Avedøre Stationsby. Ved indgangen byder “Avedøreparret” [7] velkommen, og inden for Bymuren er den røde løber lagt ud i røde mursten. “Den røde Plads” rummer forskellige kunstværker.

Frokost i kirken

Lidt længere fremme ligger Avedøre Kirke [8], der sidste år kunne fejre 40 års jubilæum. Nu er tiden måske inde til lidt frokost, dagens ret eller kaffe, så besøg Cafe Hjertetræet [8], den eneste cafe i Danmark, der ligger sammenbygget med en kirke.

Nu kunne turen fortsætte rundt i Avedøre Stationsby, som takket være beboernes og kommunens indsats er blevet et attraktivt og rummeligt boligområde.

Et besøg i Avedøre rummer også et besøg i Avedørelejren [9], som kommunen købte i 1999, Lejren rummer boliger, filmby og meget mere.

Kig ind i Cirkusmuseet [10] og kom i cirkushumør. Vestvoldens historie fortælles på en af gangene i Hostel Belægningen [11]. Mad og drikke kan fås i Bataillionen [12].

Gå ikke glip af et besøg ved det byøkologiske center “Quark” [13]. Her er der meget at se og opleve udenfor og også mulighed for at indtage medbragt mad og drikke. Slut besøget af med at se “Bakke Top Trine” [14] – den store træfigur, der sidder på en af de bakker, der skabt til brug ved militære øvelser. Herfra er der en fin udsigt over den fredede Avedøreslette, hvor fårene går og græsser.

Sæt en hel sommerdag af til turen, eller del den op i 2-3 bidder. Det bliver en god og begivenhedsrig tur, der rummer historie, nutid og fremtid.

Tjek åbningstider for Cafe Hjertetræet, Cirkusmuseet, Bataillionen og Belægningen på forhånd.

God tur!

ht

ht

Den røde landminebarak.

Den røde landminebarak.

menu
menu