tester uden formål bør afskaffes

tester uden formål bør afskaffes

Ved siden af mig ligger ca. 20 papirs stumper. Det er en national test som min søn har lavet i skolen. Jeg kiggede på resultatet og tænkte det kommer aldrig til at bidrage positivt til hans udvikling hverken at tage testen, eller for den sags skyld kende resultatet.

De nationale tests har nu været en del af vores børns liv i flere år, et politisk pejlemærke der aldrig nogen sinde har pejlet nogen i nogen som helst retning.

Politik handler om holdninger og prioriteringer, der i bedste fald skaber positive forandringer og et bedre samfund. De positive forandringer, er dog efter min mening udeblevet, men prioriteringen er der fortsat.

Kunne man tænke sig, at det svimlende beløb fra de forfejlede nationale tests kunne bruges på en bedre måde? Jeg ved ikke helt hvad det er der gør, at vi som samfund har brug for, at putte børn i kasser og teste dem, som man ville teste en rotte i et laboratorium for at se hvor meget stress den kunne tåle inden den stoppede med at løbe rundt i et hamsterhjul.

Som mor, og ganske uvidende om lærerfagets gerning, har jeg endnu ikke hørt om nogen som helst virkning af testene, og så længe de ikke bruges til andet end at putte børn i kasser og derudover ikke bliver andet end et brev der ligger i tasken som jeg åbner og tænker: Tillykke skat, du har endnu engang spildt to timer af dit liv som du aldrig for igen på noget der ikke har et formål, for det eneste jeg rigtigt kan konstatere er

De virker ikke

De gør børn nervøse og kede af det

De er blevet stærkt kritiseret fra start både fagligt, pædagogisk og teknisk

Et flertal af politikere har ignoreret kritikken og elevernes negative oplevelser

Et flertal af politikerne har vidst at testene ikke virker og i bedste fald er misvisende og den viden og forskning var allerede forelagt i 2016.

Jeg kunne blive ved, for listen er uendelig lang. Tilbage i 2010-11 fik jeg oplyst af Christine Antorini, der ellers oprindeligt var modstander af testene, at der dengang var afsat 50 mio. årligt til udvikling, vedligeholdelse og drift af testene. Det beløb bliver med garanti stadig brugt, og sikkert mere.

50 mio. er faktisk mange penge, hvis vi kanaliserede dem ind i folkeskolen og lod de mennesker der har forstand på folkeskolen anvende pengene, så er jeg ret sikker på at det ikke var nationale tests der stod på skemaet. Hvorfor fand.. bruger samfundet ikke pengene på at lave en skole for børn og ikke til børn. Til at udvikle og styrke fællesskabet i folkets skole, en af de største dannelsesinstitutioner vi overhovedet har i livet?

Kunne man forestille sig, at der med en afskaffelse af den nationale test også kunne ske en udvikling og måske endda en styrkelse af kvaliteten og evalueringskulturen i folkeskolen?

Hvis man nu vendte sig væk fra test, tal og målinger og huskede på at det er børn og ikke statistikker og regneark vi har med at gøre så tror jeg faktisk kunne finde ud af præcis hvordan vi kan udvikle og fastholde motivation og mod på at lære nyt og mere hos eleverne. Uden præstationsangst! Uden elever, der får ondt i maven og ikke vil i skole!

Det der kan undre mig lidt, er at skoledage til kl 14 fik alle sind i kog, og flere steder er kompromisser indgået om kortere skoledage fordi vi voksne nærmest faldt i svime på vegne af vores børn. Lige nu er mange af vores børn ved at falde i svime over tests, målinger og en kultur hvor de skal præstere allerede fra de er helt små, således at udviklingsplaner, screeninger og målinger kan danne os en fin statistik.

Mon ikke der her burde være en voksen, eller flere der gik sammen om, at afskaffe tests uden formål?

For to månederne siden lød det i hele Danmark #HvorErDerEnVoksen# for at sikre minimumsnormeringer. Nu spørger jeg: Hvor er der en voksen der kan tale børnenes sag'? Hvordan sikrer vi at alle børn får en succesoplevelse hver dag og ikke skal beskrives ud fra målepunkter og meningsløse tests.

Det mener jeg, at vi sammen har et ansvar for at sikre.

Med venlig hilsen

Maria Staghøj Durhuus

Folketingskandidat Socialdemokratiet Hvidovre

menu
menu