- Vi bager hverken politiske rævekager eller begår løftebrud...

- Vi bager hverken politiske rævekager eller begår løftebrud...

Anders Wolf Andresen forklarer her hvorfor at det - trods markant fremgang for SF - endte med en konstituering uden SF

SF fik et rigtigt godt valg og vandt en stor del af de stemmer tilbage, som de satte til for fire år siden.

Det betyder, at SF i de næste fire år har tre pladser i kommunalbestyrelsen. To mere end de har lige nu og med deres tre stemmer, Enhedslistens enlige mandat og otte socialdemokrater tegnede der sig et rent rødt flertal.

Flertallet er der, men der kom ikke en konstituering ud af Hvidovres røde flertal.

Hvidovre Avis har talt med Anders Wolf Andresen:

- Det blev jo et godt valg for SF. Men har I tabt sejren på gulvet under forhandlingerne?

- Nej - vi har bestemt ikke tabt sejren på gulvet.

Vi vil gerne takke alle, der har stemt på os og givet os den store fremgang. SF fordoblede sit stemmetal og gik fra en til tre mandater. Vi har med andre ord vundet valget og SF har genskabt det markante røde flertal i Hvidovre, der nu er på 55 procent.

I SF gav vi det løfte til vælgerne, at hvis de gjorde os lige så store som Dansk Folkeparti, så ville vi tilbyde os som ny primær partner for Socialdemokraterne, og dermed vriste Socialdemokraterne fri af Dansk Folkeparti. Vælgerne kvitterede flot og gav os netop 3 mandater. Det samme fik Dansk Folkeparti, hvilket i øvrigt for dem var en markant tilbagegang...

Vi var ikke til salg

- Men hvorfor er SF så ikke med i konstitueringen?

- Vi kan give socialdemokraterne nøjagtigt det samme flertal som Dansk Folkeparti.

Derfor troede vi i SF, at vi havde givet Socialdemokraterne en gave med det nye og markante røde flertal. Men vi måtte desværre konstatere, at Socialdemokraterne på forhånd var fuldstændigt låste i deres forhold til Dansk Folkeparti.

Vi var i SF - på trods af det røde flertal på 12 mandater bestående af SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne - klar til at konstituere os bredt med alle partier, bortset fra Dansk Folkeparti. Vi kunne i SF godt have været med i en konstituering med Venstre og Konservative, der pegede på en socialdemokratisk borgmester.

Men da vi samtidig fortalte, at der ikke fandtes den velbetalte post, der kunne få SF til at stemme for, at en DF'er skulle være viceborgmester eller udvalgsformand som en del af en konstitueringsaftale, så blev vi valgt fra af Socialdemokraterne. De valgte altså Dansk Folkeparti frem for os...

Det er ikke en bred konstituering

- Men hvorfor er SF ikke med i den brede konstituering? Ville de ikke have jer med?

- Vi tilbød os ellers flere gange og endda til en "billigere" pris i poster end Socialdemokratiet nu har betalt Dansk Folkeparti.

Vi blev i flere dage på rådhuset. Vi var hele tiden klar hvis Socialdemokratiet skulle ændre mening. Vi gik først hjem da de havde skrevet under med Dansk Folkeparti og den øvrige højrefløj.

Men jeg er ikke enig med dig - den konstituering, som Socialdemokraterne nu har indgået med højrefløjen, anser jeg ikke for at være bred. Det er en centrum-højre-aftale. Vi på venstrefløjen er jo ikke med. Hverken SF eller Enhedslisten.

SF kan ikke bakke op om en konstituering med Dansk Folkeparti, da de ikke har leveret varen på vitale velfærdsområder i de fire år Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har siddet på magten. Eksempelvis har man har ladet klassestørrelserne stige voldsomt, så vi nu har børnehaveklasser med 30 elever. På trods af at vi i SF har råbt op i årevis. Man har ødelagt vores kommunale motionscenter, der var et godt socialt og sundhedsmæssigt samlingspunkt for vores ældre borgere.

I stedet har vi så fået stærkt højreorienterede værdipolitiske forslag som tørklædeforbud og svinekød. Det kan vi i SF selvfølgelig ikke bakke op om...

Ingen rævekager

- Det er min absolutte opfattelse, at de gerne ville have haft jer med. Hvorfor slog SF ikke til, når nu I havde muligheden?

- Jeg er ikke sådan en politiker, der bager rævekager og begår løftebrud. Det er ikke "godt politisk håndværk". Det er bare simpel uærlighed.

Jeg har fået mange henvendelser fra SF-vælgere, der er glade og stolte over at have stemt på et parti, der holder sit løfte og står fast på sine principper. Jeg har også fået henvendelser fra folk, der ikke stemte SF, men som ville have ønsket at de havde gjort det!

- Men har I ikke nu mistet muligheden for den optimale indflydelse som jeres tre mandater burde give SF?

- Nej. Til de, der kunne være nervøse for at SF nu har sat sig uden for indflydelse, vil jeg sige: Overhovedet ikke!

SF har stadig flertal med Socialdemokratiet.

Så når de nu i konstitueringen har fordelt de velbetalte udvalgsformandsposter mellem sig og højrefløjen, så håber vi at Socialdemokratiet vil være med på at føre rød/grøn-politik. Vi får også stadig gode udvalgsposter, hvorfra vi kan arbejde i det politiske "maskinrum".

SF er markant styrket og vi vil søge mest mulig indflydelse. Vi vil bruge vælgernes opbakning til at føre mest mulig rød/grøn politik, slutter Anders Wolf Andresen...

oas

menu
menu