Hvad kan 60 års landvinding lære os

Hvad kan 60 års landvinding lære os

- om de naturmæssige konsekvenser af Holmene?, skriver JOHN FRISENVÆNGE

LÆSERBREV:  Vores borgmester har gentagne gange i denne avis forsikret os om, at Holmene bliver en fordel for natur og friluftsliv. Hvidovre Kommune har allerede påbegyndt vurdering af konsekvenserne, og der vil blive en grundig miljøvurdering og offentlighedsinddragelse.
Hvis man kigger på Holmen.com kan man finde en række udredninger. Af disse kan man blandt andet se, at der vil være konsekvenser for naturen, blandt andet uerstatteligt tab af store områder med ålegræsenge. Denne naturtype har stor værdi som ”børnehave” for fiskebestande og dermed også som fødekilde for fuglelivet.
Derimod er fremtidsplanerne ikke mere konkrete end det oprindelige ”salgsprospekt”, der ligner en gammeldags turistplakat med fugletårne, paddlere, badegæster og lystfiskere strøet rundt langs kysterne. Hvordan byggeri, rekreativ udnyttelse og kvalitetsnatur med tilpas ro til fugleliv og andet dyreliv skal forenes, må vi vente på at få at vide.
Men vi kan lære meget af den måde, som fugle- og dyrelivet har tilpasset sig de foregående 60 års landvinding omkring Avedøre-kysten. Det nuværende Avedøre Holme, Strandparken, Strandengen og Kystagerparken er etableret ved opfyldninger og inddæmning af vidtstrakte lavvandede naturområder med et rigt fugleliv. Hvad skete der med fuglelivet under og efter inddæmningerne? Hvad fortæller det nuværende fugleliv og områdets øvrige dyreliv om, hvad der skal til for at virkeliggøre de naturmæssige ambitioner for Holmene? Er det realistisk?
Hvis man ønsker at blive klogere på dette, kan man deltage i en offentlig fugletur den 19. marts (se opslag fra Natur og Ungdom – Det spiselige Hvidovre).
John Frisenvænge,
Perlevej 49
menu
menu