Talenthold snart også for yngre elever

Talenthold snart også for yngre elever

Søgningen til talenthold for udskolingselever er så lav, at det økonomisk er for dyrt at gennemføre tilbudet - derfor ændres målgruppen nu

De ældre elevers interesse for talenthold har været dalende. Det fører nu til, at talentholdsstrukturen i Hvidovre Kommune ændres, så også yngre elever får mulighed for at komme på talenthold.
Siden 2013 har folkeskolerne i Hvidovre Kommune udbudt tematiske talenthold målrettet de fagligt dygtigste elever i udskolingen.
Strukturen for talenthold har imidlertid vist sig, at indeholde en række udfordringer. Derfor foreslår Hvidovre Kommunes administration, at den nuværende talentholdsstruktur revideres. Sagen blev politisk behandlet på seneste kommunalbestyrelsesmøde og blev derfra sendt tilbage til fornyet behandling i Børne- og Uddannelsesudvalget (BUU). I slutningen af juni traf udvalget beslutning om ændringer for de kommende talenthold.  
- Siden oprettelsen af talentholdene i 2013 har alle skoler arbejdet aktivt med talenthold inden for en bred vifte af fag. De årlige evalueringer af kommunens talenthold viser, at eleverne er godt tilfredse med talentholdene, og at eleverne oplever et væsentligt fagligt udbytte, skriver kommunens administration til politikerne.

Dalende søgning
Administrationen fortsætter imidlertid også med at forklare, hvorfor den nuværende struktur for holdene ikke fungerer. 
- De løbende evalueringer viser dog også, at elevtilslutningen er stærkt dalende, og at talentholdene primært fyldes op af elever fra værtsskolen. Ifølge en økonomisk analyse er holdene for dyre at gennemføre, når elevtilmeldingen ikke er stor nok, fremgår det af sagsfremstillingen.
Sideløbende er der desuden kommet mere evidensbaseret forskning af talentudvikling, og der er udviklet nye metoder til at undervise talentfulde elever.
- For at kunne imødekomme den nyeste forskning, sikre kvaliteten på talentholdene og  vende elevernes dalende interesse for at være en del af talentudviklingsforløb, har administrationen nedsat en arbejdsgruppe bestående af skoleledere, faglige ledere og talentholdsundervisere, skriver administrationen.
Forankres hos Ungdomsskolen
Arbejdsgruppen er kommet frem til at foreslå følgende revidering af den nuværende talentholdsstruktur.
- Revidering af talentholdenes forankring, så holdene fremadrettet forankres på Ungdomsskolen Revidering af antal talenthold, så antallet af talenthold fremover er fleksibelt Revidering af de klassetrin, der har mulighed for at få tilbudt et talentholdsforløb, sådan at der sker en udvidelse af målgruppen til også at inkludere yngre klassetrin. Etablering af en lokal talentudvikler på hver skole til at spotte talentfulde elever, samt at understøtte talentfulde elever i almenundervisningen, fremgår det af sagsfremstillingen, som Børne- og Uddannelsesudvalget tog stilling til på udvalgets ekstraordinære møde i slutningen af juni.
Dermed åbnes der altså op for, at yngre talentfulde elever også får mulighed for at profitere af et forløb på et talenthold. Et tiltag, som Hvidovre Kommunes administration vurderer vil være fornuftigt.
- Administrationen har i skoleåret 2021/2022 afprøvet og evalueret talenthold for skolens mellemtrinselever og erfaret, at motivation for deltagelse fra netop disse elever har været stor, og at det faglige udbytte har været højt. For at imødekomme de talentfulde elever på flere af skolens klassetrin målrettes enkelte talenthold til yngre klassetrin, fremgår det af sagsfremstillingen.
Af udvalgsdagsordenen fremgår det, at udvalget var enige om, at målgruppen for talentholdene i Hvidovre skal udvides, men at udvalget ønskede, at den udvidede målgruppe skal defineres præcist.
- Godkendt med den præcisering, at målgruppen udvides til også at inkludere 5. og 6. klasse og med den tilføjelse, at ordningen skal evalueres om et år, fremgår det af sagsfremstillingen.
red
menu
menu