Nu kommer der klart svar om fjernvarmen

Nu kommer der klart svar om fjernvarmen

En tredjedel af boligerne i Hvidovre er i dag forsynet med naturgas, olie- eller el-opvarmning. Hvidovre Kommune regner med, at mange vil have spørgsmål til udrulning af fjernvarme

I en tid, hvor priserne for gas, olie og el er steget betragteligt, er der god grund til at tro, at gruppen af borgere med boliger uden fjernvarme sukker efter at få viden om, hvornår de kan få netop fjernvarme.
Derfor er viden og klart svar netop målet med Varmeplan 2022, som Hvidovre Kommune nu har lagt sidste hånd på, og som Klima-, Miljø- og
Teknikudvalget mandag aften tog stilling til om de kunne godkende.
- Varmeplanen skal kortlægge muligheden for fjernvarme i Hvidovre Kommune og skal give et klart svar til borgere og virksomheder om, hvornår de kan forvente fjernvarme. Informationen til borgerne er i forlængelse af en bred politisk aftale ”om fremskyndet planlægning for udfasning af gas til opvarmning og klar besked til borgerne” af 29. juni 2022, fremgår det af den sagsfremstilling, som det politiske udvalg behandlede mandag.
Den gode nyhed
Med varmeplanen er der altså redegjort for, hvordan udrulningen af fjernvarme i Hvidovre vil forløbe. Det gode nyhed er, at alle vil få fjernvarme. Den mindre gode nyhed er, at det ikke for alle bliver senest i 2028.
- Alle områder i Hvidovre Kommune med beboelse og virksomheder kan forvente mulighed for fjernvarme fremover. På Avedøre Holme er fjernvarmen allerede tilgængelig for alle virksomheder, og nettet forsynes af Fjernvarmecentralen Avedøre Holme. I resten af kommunen vil Hvidovre Fjernvarmeselskab forsyne boliger og virksomheder med fjernvarme. Cirka 1/3 af boligerne er i dag forsynet med naturgas og olie eller har elradiatorer i boligen. En lille andel af virksomheder er forsynet med naturgas eller olie, står der i beskrivelsen af varmeplanen.
Hvidovre Kommunes varmeplan baserer sig på den tidsplan, som Hvidovre Fjernvarmeselskab har for udbygning af de områder, som ikke allerede er forsynet med fjernvarme. I følge tidsplanen vil de sidste områder i Hvidovre kunne få fjernvarme i 2031 - det drejer sig om Grækerkvarteret. Desuden findes der to byudviklingsområder, som endnu ikke er udlagt til fjernvarme.
Dermed kan Hvidovre Kommune ikke overholde regeringens ønske om, at alle har fjernvarme senest i 2028.
text: - Af tidsplanen ses etaperne i udbygningen og hvilket år, der kan forventes fjernvarme i de forskellige områder af Hvidovre Kommune. Denne plan har imidlertid en tidshorisont for udbygning af fjernvarme til 2031. Fjernvarmeselskabet, Hvidovre Fjernvarmeselskab, der skal udbygge fjernvarmen vurderer, at en realistisk tidsplan må strække sig til 2031. I løbet af 2023 vil Hvidovre Kommune i samarbejde med Hvidovre Fjernvarmeselskab analysere muligheden for at fremskynde tidsplanen. Dette afhænger også af den samfundsøkonomiske analyse, fremgår det af sagsfremstillingen.
Som en del af varmeplanen er der, ud over det kommende brev til borgere, der ikke endnu har fjernvarme, også udsigt til et borgermøde den 18. januar. Desuden vil kommunen sætte ind med ekstra ressourcer til at vejlede borgere, der har spørgsmål til udrulningen af fjernvarme i Hvidovre. I følge Hvidovre Kommunes administration sendes brevet afsted til borgerne, når sagen om varmeplanen er endeligt behandlet af kommunalbestyrelsen den 20. december.
Ikke tilslutningspligt
Borgere, der endnu ikke har fjernvarme, har formentlig stiftet bekendtskab med Hvidovre Fjernvarmeselskabs (HFS) hjemmeside, hvor man kan se planen for udrulningen af fjernvarme. I sagsfremstillingen om Varmeplan 2022 beskrives det endvidere, hvor lang tid det tager at udrulle fjernvarme fra godkendelse af et projekt, og om man som borger er forpligtet til at tilslutte sig.
- Når et område skal have fjernvarme, vil der gå ca. tre år fra projektet startes til der er fjernvarme hos borgere og virksomheder. Hvidovre Fjernvarmeselskab udarbejder et projektforslag for området som sendes til Hvidovre Kommune, som behandler og godkender forslaget. Herefter er området udlagt til fjernvarme og Hvidovre Fjernvarme er forpligtet til at forsyne området med varme indenfor 5 år. Der er ikke krav til borgere og virksomheder om tilslutning til fjernvarme - det er et valg, som bygningsejerne har, fremgår det af sagsfremstillingen fra Klima-, Miljø- og Teknikudvalgets møde.
Ud over at der arrangeres borgermøde den 18. januar vil der desuden blive arbejdet videre på varmeplanen og om udrulningen af fjernvarme kan fremskyndes yderligere.
- Varmeplanen vil i løbet af 2023 revideres med en gennemgang af tidsplanens forudsætninger. Hvidovre Kommune vil i 2023 undersøge om forudsætningerne for denne tidsplan kan ændres, så udbygningen af fjernvarme kan ske hurtigere. Det kræver en gennemgang af alle led i kæden af udbygning af fjernvarme såsom den kommunale godkendelsesproces, praktiske og fysiske forhold, eksempelvis plads til oplagring af fjernvarmerør, tilstrækkelig kapacitet til de fysiske arbejder med eksempelvis at grave fjernvarmerør ned og information
og engagement blandt borgere og virksomheder, fremgår det af dagsordenen.
red
menu
menu