Personer med usynlige handicap får en hjælpende hånd

Personer med usynlige handicap får en hjælpende hånd

Politikerne kunne vælge mellem to niveauer for medlemskab af solsikkeordningen

Usynlige handicap kan være svære at forstå og i sagens natur også svære at se. Men med en synliggørelse i form af en såkaldt solsikkesnor, kan personer med usynlige handicap som f.eks. autisme, Alzheimers og ADHD forhåbentlig fremover møde større forståelse, når de færdes rundt i lokalområdet.  
Det er baggrunden for at SF tilbage i august stillede medlemsforslag om, at Hvidovre Kommune skulle være en del af solsikkeprogrammet. SF fik opbakning af den øvrige kommunalbestyrelse og således tog tre politiske udvalg mandag stilling til, hvordan Hvidovre Kommune skal indgå i solsikkeprogrammet. Man kan som kommune være med i solsikkeprogrammet på forskellige niveauer, til forskellige priser.
- Deltagelse i Solsikkeprogrammet fordrer køb af medlemskab, og der kan vælges mellem tre forskellige medlemskabstyper. Administrationen vurderer, at kun ”sølv”- og ”guld”-medlemskaberne på nuværende tidspunkt er relevante for Hvidovre Kommune. Det dyreste og mest omfattende ”platin”-medlemskab vurderes at være henvendt til turistattraktioner, lufthavne og lignende store faciliteter med en meget stor kontaktflade i forhold til potentielle kunder og personer med usynlige handicap, skriver Hvidovre Kommunes administration til politikerne. 
Solsikkeprogrammet og Solsikkesnoren blev udviklet i England i 2016, da man i Gatwick Lufthavn i London ønskede at finde ud af, hvordan passagerer med
usynlige handicap kunne få en bedre og mere tryg rejseoplevelse. For personer med usynlige handicap, som for eksempel autisme, Alzheimers, hjerneskade, ADHD, PTSD, talehandicap, ordblindhed, demenssygdomme og lignende kan det være stressende at besøge lufthavne og turistattraktioner. Man skabte derfor solsikkesnoren, der er en letgenkendelig snor med gule solsikker på en grøn baggrund. Snoren kan bæres om halsen eller fremvises, hvis man ønsker at signalere til omverdenen, at man kan have behov for ekstra
tid, forståelse, tålmodighed eller hjælp.
Mere end en snor
Det handler imidlertid ikke kun om, at mennesker med usynlige handicap bærer en synlig solsikkesnor.  
- Programmet går også ud på at oplære personale og ansatte og derigennem skabe opmærksomhed om usynlige handicap, så personer med usynlige handicap - og deres familier
- får en god oplevelse når de besøger butikker, attraktioner, lufthavne, offentlige institutioner og lignende. Hensigten er at øge trivslen for den enkelte og muliggøre, at der kan tages hensyn til personer med skjult handicap, fremgår det af den politiske dagsorden for de tre udvalgsmøder.
Fra Hvidovre Kommunes adminstrations side, anbefales det, at solsikkeprogrammet i første omgang udrulles i de kommunale afdelinger, institutioner og faciliteter, der har den største borgerkontakt.
- Det foreslås derfor, at programmets undervisningsmateriale målrettes personalet i Jobcentret, Borgerservice, Genbrugspladsen, Hvidovrebibliotekerne, Idrætscentrene samt betjentstuen. Det foreslås desuden, at informations- og undervisningsmateriale formidles til kommunens folkeoplysende foreninger, der har en stor kontaktflade til kommunens borgere; herunder børn og unge. Solsikkesnoren foreslås desuden uddelt fysisk i Borgerservice samt på HvidovreBibliotekerne, står der i sagsfremstillingen.
Politikerne i de tre udvalg besluttede, at Hvidovre Kommune skal indgå i solsikkeprogrammet med et guld-medlemsskab til 49.000 kr. årligt.
menu
menu